آیا بیماری مننژیت درمان دارد
آیا بیماری مننژیت درمان دارد و می توان از عواقب آن در امان بود؟ این سوالی ست که ذهن برخی افراد را به خود مشغول کرده است. مننژیت نوعی بیماری عفونی ست که در آن غشاء مننژ اطراف مغز و نخاع دچار عفونت های مختلفی از جمله عفونت باکتریایی، عفونت ویروسی و یا عفونت قارچی می شود. در برخی موارد، این بیماری نیاز به درمان ندارد و به خودی خود در مدت زمانی چند هفته ای درمان می شود اما در اغلب موارد نیاز به پیگیری فوری خواهد داشت.
مغز مرکز فرماندهی و کنترل تمامی اعمال حیاتی و غیرحیاتی بدن است و کوچکترین اختلال در آن می تواند گاهی بزرگ ترین عکس العمل ها در بدن را نشان دهد به همین دلیل بیماری مننژیت می بایستی به محض تشخیص و یا دیدن علائم اولیه فوراً پیگیری شود. علائم بیماری مننژیت از این قرارند:
- تب
- تشنج
- خواب آلودگی
گرفتگی گردن ( در کودکان ) - تحریک پذیری
- سردرد
- حالت تهوع
- ایجاد راش های پوستی بنفش شبیه به کبودی
- تغییر وضعیت ذهنی
- کاهش اشتها
- حساسیت به نور و روشنایی
- سردرگمی
اینها از مهم ترین و واضح ترین علائم بیماری مننژیت هستند که در بزرگسالان و کودکان دیده می شوند. معمولاً علائم مننژیت باکتریایی شدیدتر از مننژیت ویروسی است و بایستی با دیدن چنین علائمی حتماً و فوراً به اولین مرکز درمانی مراجعه نمود.
مننژیت چیست؟
مننژیت که به آن سرسام یا آماس سر نیز گفته می شود، یک بیماری خاص است که پرده های محافظتی مغز را دچار التهاب می کند. در واقع می توان گفت مننژ غشایی است که بین فاصل مغز و استخوان جمجمه یا نخاع و ستون فقرات وجود دارد. این گرده محافظ توسط داروها، قارچ، انگل و … ممکن است دچار التهاب شود. و بیماری مننژیت را بوجود آورد. مننژ چون ارتباط نزدیکی با مغز و نخاع دارد می تواند بسیار بیماری خطرناکی باشد. که باید هر چه سریع تر درمان شود. این بیماری محدوده سنی خاصی ندارد و حتی نوزادان تازه به دنیا آمده نیز ممکن است دچار این بیماری شوند.
درمان بیماری مننژیت
درست است که این بیماری در ناحیه غشاء و مننژِ عضوی بسیار حساس و مهم مثل مغز ایجاد می شود. اما با پیگیری فوری می توان از عواقب بسیار خطرناک آن که گاهی حتی می تواند منجر به مرگ شود پیشگیری کرد.
به محض دیدن علائم و مراجعه به مراکز درمانی، در ابتدا با معاینات و انجام چند آزمایش و تشخیص بیماری، داروهای آنتی باکتریال برای شما تجویز می شود. در این مرحله، بیماری تا حدی کنترل می گردد و می توان هم از داروهای وردیدی و هم داروهای کورتیزونی استفاده کرد تا التهاب به سرعت کاهش یابد و به نوعی همان ابهام بزرگ آیا بیماری مننژیت درمان دارد را به درستی پاسخگو بود.
اما در ادامه بحث آیا بیماری مننژیت درمان دارد باید به این نکته بسیار مهم نیز اشاره کرد که برای درمان مننژیت ویروسی، این داروها موثر نیستند و فقط با استراحت، مصرف مایعات، تقویت بدن و مصرف مسکن برای کاهش درد می توان مننژیت ویروسی را درمان کرد.
علائم بیماری مننژیت
اگر علائم بیماری مننژیت را بدانیم، با درمان زودهنگام می توان سریعا از آن پیشگیری کرد. این علائم عبارتند از:تب، سردرد، استفراغ، گیجی و بی حالی، خشکی گردن ، بی اشتهایی و …
مننژیت انواع مختلفی دارد که نوع باکتریایی آن بسیار خطرناک است. و اگر سریعا درمان نشود به فاصله چند روز باعث مرگ می شود. تاخیر در درمان آسیب های مغزی را نیز به همراه دارد. اگر علائم ذکر شده در بالا را در یکی از اطرافیانتان مشاهده کردید. حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. دکتر بهروز مولوی متخصص و جراح مغز و اعصاب در زمینه درمان بیماری مننژیت و پیشگیری از عوارض آن تجربه بالایی دارند.
تشخیص بیماری مننژیت
پزشک یا متخصص مغز و اعصاب بر مبنای سوابق پزشکی، معاینه فیزیکی برخی آزمایش های تشخیصی بیماری مننژیت را تشخیص می دهد. در هنگام معاینه فیزیکی لازم است پزشک گلو، سر، گوش و ستون فقرات را از لحاظ هرگونه عفونت مورد بررسی قرار دهد. و اگر با معاینه فیزیکی قابل تشخیص نباشد، آزمایشات تشخیصی زیر تجویز می شود:
کشف خون: این آزمایش برای بررسی رشد میکرواورگانیزم ها در خون انجام می شود.
تصوویربرداری: وجود تورم یا التهاب در سر توسط ام آر آی یا سی تی اسکن انجام می شود. عکس های رادیولوژی از سینه یا سینوس ها هم عفونت سایر نواحی مرتبط با مننژیت را آشکار می کند.
کشیدن مایع نخاع: در این نوع آزمایش از مایع مغزی نمونه برداری می شود. در تمام موارد برای تشخیص قطعی مننژیت مایع نخاع را نمونه برداری می کنند.
این نوع تست به تشخیص نوع مننژیت نیز کمک می کند . و اگر احتمال ویروسی بودن مننژیت داده شود تست DNA تجویز می شود . تا بتوان علت دقیق بیماری را ریشه یابی کرد.