سر درد
سر درد به علت آسیب یا تحریک روی بافتهای حساس به درد نظیر پرده ی مننژ که مغز و نخاع را احاطه نموده است، ایجاد می شود، مغز خود دارای هیچ عصبی نمی باشد که باعث احساس درد شود.
سردرد نوعی اختلال است که در اکثر افراد شایع می باشد و اغلب باعث اختلال در زندگی شخص می شود و اگر درمان به طور صحیح صورت نگیرد نه تنها موجب بهبودی نمی شود بلکه عوارضی را ایجاد خواهد کرد.
درد امکان دارد خفیف، شدید، خسته کننده، تیز، متناوب و ثابت باشد.
علائم سر درد
- احساس فشردگی سر
- خستگی
- درد امکان دارد در یک بخش سر یا جمجمه و یا در تمام سر احساس شود.
- دردی به طور مداوم یا پی در پی
- شروع سردرد، حاد بوده یا به مرور زمان شدید میشود و در بعضی اوقات امکان دارد با حالت تهوع و استفراغ همراه باشد.
- به خودی خود یا به انجام فعالیتی مربوط باشد.
انواع سر درد
سردردها بنا به دلایل متعددی بروز می کنند و شامل انواع گوناگونی میشوند. در حقیقت سردرد به علت التهاب بافتهای اطراف سر ایجاد می شود.
با توجه به دسته بندی انجمن بین المللی سردرد، سردردها به دو گروه تقسیم می شوند که عبارتند از:
- سردرد اولیه
- سردرد ثانویه
سردردهای اولیه: دردی که به علت تغییر یا فعالیت بیش از حد در بافت اطراف مغز وجود دارد، بعنوان سردردهای اولیه شناخته میشود. از جمله این نوع سردرد می توان به مواردی نظیر سردرد خوشه ای، سر درد تنشی و سردرد میگرنی اشاره نمود.
سردردهای ثانویه: به سردردهایی که در اثر شرایط بیرونی و تحریک اعصاب حساس روی می دهند، سردردهای ثانویه گفته می شود.
از جمله عوامل بروز سردردهای ثانویه عبارتند از: سرماخوردگی یا آنفولانزا، تومورهای مغزی، مصرف زیاد الکل، خون ریزی داخل یا اطراف بافت مغز، لخته های خونی، تکان یا شوک ناگهانی سر، حمله های پانیک، سکته، مسمومیت ناشی از کربن مونواکسید، کمبود شدید آب بدن و مصرف بیش از حد داروهای مسکن
لازم به ذکر است که در مواردی سردردها نشان دهنده بیماری جدی هستند، لذا اگر سردرد شدید، مداوم و منظم با تغییر حواس، سرگیجه، گرفتگی عضلات گردن و تب همراه بود، لازم است نزد پزشک مراجعه کنید.
دکتر بهروز مولوی
متخصص و جراح مغز و اعصاب