جراح مغز و اعصاب
برخی آسیب ها و بیماری های مربوط به مغز و سیستم نخاعی-عصبی را نمی توان با جراحی درمان کرد مانند صرع و… ، اینجا نیاز به درمان دارویی وجود دارد اما برخی صدمات، آسیب ها و مشکلات مربوط به مغز و سیستم عصبی با جراحی درمانپذیر می باشند، این کار در حیطه وظایف جراح مغز و اعصاب است.
جراحی مغز و اعصاب
جراحی مغز و اعصاب یکی از تخصص های پزشکی است که طولانی ترین دوره را نسبت به سایر شاخه های پزشکی دارد. حوزه فعالیت جراح مغز و اعصاب، جراحی تومور مغز، نمونه گیری از تومور مغزی و ضایعات عفونی مغزی و … است. جراحی مغز و اعصاب از جمله حساس ترین تخصص های جراحی می باشد. که به مهارت و تجربه بالایی نیاز دارد.
یک جراح مغـز و اعصـاب می تواند و باید صدمات و آسیب های زیر را به درستی درمان نماید:
– انواع تومور مغزی
– دیسک کمر
– آسیب های مهره های گردن
– صدمات نخاعی
– تومور نخاعی
– ضربه مغزی
– فشار روی عصب (مربوط به بیماری های اعصاب محیطی)
– قطع عصب (مرتبط با بیماری های اعصاب محیطی)
تمامی آسیب ها و گرفتاری های ذکر شده به کمک تخصص و مهارت جراح مغز و اعصاب درمان می شوند. هر کدام از آسیب های ذکر شده بایستی به موقع و به درستی ابتدا تشخیص داده سپس نسبت به درمان آنها اقدام کرد. در تمامی این مراحل، جراحان مغز و اعصاب بی وقفه در حال تلاش و کنکاش برای یافتن راه حل های جدید و همچنین عمل به شیوه های نوین درمانی در این زمینه هستند.
کدام بیماری ها در حیطه وظایف درمانی جراح مغز و اعصاب قرار دارد:
علاوه بر موارد و آسیب های ذکر شده در بالا می توان بیماری ها و صدمات دیگری را هم نام برد که همگی توسط جراحان مغز و اعصاب درمانپذیرند:
– انواع عفونت مغز و نخاع
– گامانایف (همراه با انکولوژیست)
– تنگ بودن کانال نخاعی ستون فقرات
– درمان مشکلات عروق مغز و نخاع از طریق رگ
– خونریزی های ناشی از اختلالات عروق مغزی و…
– دردهای کلافه کننده در بیماران سرطانی
این بیماری ها و آسیب ها نیز در کنار سایر موارد، همگی توسط جراح مغـز و اعصاب می بایستی کنترل و درمان شوند.
وظایف جراح مغز و اعصاب
تشخیص درست بیماری
تصمیم گیری درست در مورد روش درمان
انجام جراحی
مراقبت های بعد از جراحی
بهترین جراح مغز و اعصاب کیست؟
پاسخ به این سوال بستگی به نوع بیماری و شهری که در آن ساکن هستید، دارد. اما به طور کلی بهترین جراح ، در دسترس ترین آن است. چون بیماری های مربوط به مغز و اعصاب فرصت کافی به شما برای پیدا کردن جراح خوب نمی دهد. و باید بلافاصله به یک پزشک مراجعه کنید. پس پزشکی که در دسترس باشد می تواند بیشترین کمک را به شما بکند.در این شرایط نمی توانید فرصت را از دست بدهید و به دنبال جراح باتجربه و مدرک تحصیلی بالا بگردید.
تفاوت نورولوژیست با جراح مغز و اعصاب
بیماران مغز و اعصاب ابتدا برای تشخیص بیماری به نورولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب که در زمینه بیماری های عصبی دارای تخصص هستند، مراجعه می کنند. نورولوژیست باید نوع بیماری که فرد مراجعه کننده به آن دچار شده است را به وسیله معاینات بالینی و عصبی تشخیص دهد.
حال اگر برای بهبود بیماری، نیاز به عمل جراحی باشد، این بیمار به یک جراح مغز و اعصاب ارجاع داده می شود. اکثرا این اتفاق در مواردی که فرد دچار صدمه به مغز و یا ستون فقرات در اثر تصادف و همچنین زمانی که فرد دارای تومور مغزی باشد؛ اتفاق می افتد.
جراحی آندوسکوپیک
یکی از مهمترین و حیاتی ترین وظایف جـراح مغز و اعصاب جراحی آندوسکوپیک (درون بین) است که برای تشخیص بهتر، جراحی و درمان موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
– کیست های کلویدی و نوروسیسترکوس
– تومورهای هیپوفیز کوردوما
– ترمیم نشت مایع مغزی-نخاعی
– ناهنجاری آرنولد کیاری
– کرانیوسینوستوس
– نخاع گشادگی
با توجه به گستردگی موارد تحت پوشش جراحان مغز و اعصاب و همچنین روبرو بودن با اعصاب و مغز، این رشته یکی از با ارزش ترین رشته ها در جهان پزشکی و جراحی ست که هر روزه نیز بر اهمیت آن افزوده می شود.
درمان صدمات نخاعی توسط جراح مغز و اعصاب
نخاع عضوی حساس و بسیار تعیین کننده درون ستون فقرات است که از مغز تا انتهای ستون فقرات ادامه داشته و وظیفه انتقال (ارسال و دریافت) پیام های مهم مغز و بدن را به عهده دارد. نخاع از درون کانال نخاعی که آنهم درون مهره هاست عبور می کند و به سبب قرار داشتن مهره ها در اطراف، از این عضو بسیار مهم حفاظت می شود اما برخی حوادث می توانند نخاع را دچار صدمات کوچک و بزرگ نمایند.
ضربه های شدید و ناگهانی به ستون فقرات، افتادن از ارتفاع، برخی بیماری ها، انواع تومور، بیرونزدگی دیسک (کمر و گردن) و دهها عامل دیگر می توانند این عضو بسیار اساسی را دچار صدمات جزئی یا کلی کنند. در چنین شرایطی این جراح مغز و اعصاب است که با ورود به مرحله جراحی و درمان، هم از افزایش صدمات جلوگیری کرده و هم آسیب ایجاد شده را به کمک بهترین و بروزترین روش های درمانی به سرعت برطرف می کند.
چنانچه تبحر و تخصص جراحان مغز و اعصاب در این زمینه وجود نداشت بایستی منتظر مرگ های ناگهانی، زمین گیر شدن تعداد فراوانی از افراد و ایجاد صدمات جبران ناپذیر زیادی در بیماران می شدیم.
تومور مغزی و جراح مغز و اعصاب
یکی از سخت ترین و پیچیده ترین بیماری های جهان «تومور مغزی» ست که ممکن است در برخی افراد ایجاد شود. تومور به مجموعه ای از سلول های آسیب دیده گفته می شود که ممکن است در هر بخشی از مغز تجمع یابند. بسته به ایجاد تومور در نقاط مختلف مغز، ممکن است بخش های گوناگونی از بدن دچار آسیب گردد:
- دست ها یا پاها
- تکلم
- بینایی
- حرکات ارادی
- …
در چنین شرایطی جـراح مغز و اعصـاب با توجه به معاینات بسیار تخصصی و تجویز آزمایش های گوناگون ابتدا نسبت به تعیین نوع تومور اقدام می کند:
- تومور خوش خیم
- تومو بدخیم
در تومورهای خوش خیم معمولاً مشکل خاصی ایجاد نشده و توسط شیوه های نوین پزشکی، ابتدا تحت کنترل درآمده و سپس به تدریج نابود می شوند.
در مورد تومورهای بدخیم، جراح ابتدا با تشخیص نوع تومور، مکان دقیق آن و اندازه تومور نسبت به انجام یک یا چند مرحله جراحی پیچیده اقدام می کند تا بتوان تومور را بدون کمترین آسیب از مغز خارج نمود.
تمامی این مراحل، بسیار سخت بوده و فقط با مهارت یک جراح مغز و اعصاب بسیار زبردست و حرفه ای انجام شدنی خواهد بود.
مراقبت های بعد از جراحی مغز
زمانی بیمار از بیمارستان مرخص می شود که هوشیاری کامل، بلع غذا و اجابت مزاج را بتواند انجام دهد. بعد از ترخیص بیماراگر غده ای که جراحی شده، خوش خیم بوده نیازی به مراجعه به جراح نیست. اما اگر غده ای بدخیم جراحی شده باشد، تا سالهای سال نیاز است تحت مراقبت و درمان پزشک جراح باشد. تا هرگونه مشکلی اگر پیش آمد، سریعا تشخیص داده شود و برطرف شود. در هر صورت اگر به بیماری های مغز و اعصاب دچار شدید، با مراجعه به موقع می توانید بهترین روش درمان را در پیش گیرید.